ONZE SPECIALISATIES

Kinesitherapie betekent de zorg voor je lichaam via beweging. Elke behandeling bij kinesitherapie heeft als doel om acute of chronische bewegingsproblemen te laten verdwijnen of zoveel mogelijk te herstellen.
Dit gebeurt via revalidatie of bewegingsoefeningen.

Manuele therapie is een onderdeel van kinesitherapie.
De focus van manuele therapie ligt op het opheffen van bewegingsblokkades, met nadruk op de ruggengraat. Hiervoor zal de manueel therapeut vooral zijn handen gebruiken tijdens de behandelingen.

Sportkine focust zich op sporters met een sportletsel of orthopedische klacht. Hierdoor komen voornamelijk personen met lichte spierproblemen, contracturen, scheuren en voor revalidatie van de kruisband, meniscus of het kraakbeen bij de sportkinesist terecht.

Tijdens de dry needling behandeling maakt de therapeut gebruik van een “droge” dunne acupunctuurnaald.
Door middel van dry needling worden spieren aangeprikt wat leidt tot een voelbare daling van de spierspanning met een pijnvermindering en een betere beweeglijkheid als gevolg.

Hand – en polsrevalidatie spitst zich toe op de behandeling van aandoeningen van de handen de pols, al dan niet na een operatie. Letsels aan het hand-pols systeem zijn meestal complex van aard en vereisen dan ook een specifieke en gespecialiseerde aanpak. Manuele behandeling, oefentherapie, voorlichting en advies staan centraal om een goed herstel te bekomen, waarbij het herwinnen van het doelgericht gebruik (functionaliteit) van de hand voorop gesteld wordt. Vb. Carpaal tunnel syndroom (CTS), duimprothese, peesletsels van de hand, polsfracturen, polsinstabiliteit,….

Gespecialiseerde revalidatie voor personen die problemen ervaren ten gevolge van een niet-aangeboren hersenletsel of een andere neurologische aandoening.
Deze stoornissen en beperkingen kunnen van motorische (evenwichtsproblemen, verlies van spierkracht, problemen met stappen, fijn motorische problemen,…) of
niet-motorische aard (problemen met aandacht en concentratie, geheugenproblemen, visuele problemen,…) zijn. Ze kunnen veroorzaakt worden door een ongeval, beroerte (CVA), infectie, ruimte innemende proces,
multiple sclerose, ziekte van Parkinson, Guillain Barré,…

Vestibulaire kinesitherapie doet beroep op de drie grote sensoriële systemen die een rol spelen in het behoud van het evenwicht: het visueel systeem, de proprioceptie en het vestibulair systeem. Het principe is als volgt: wanneer één van deze drie systemen uitvalt of dysfunctioneert, moeten de twee andere systemen extra inspringen om
de stabiliteit van de individu te handhaven.
We gaan de 3 sensoriële systemen “uitdagen” ( door de patiënt instabiel of wat duizelig te maken) om de centrale compensatie te optimaliseren. Hierbij maakt men gebruik van matten, balken en een trampoline om de proprioceptie te belasten. Hoe vaker men oefent, hoe beter (regelmaat is belangrijker dan de duur). Aan de hand van meerdere kinesitherapie beurten (één à twee maal per week),
wint de patiënt aan stabiliteit en zelfzekerheid, duizelt hij minder in zijn hoofd en wordt hij stilletjes aan zelfstandiger en mobieler.

Benigne Paroxymale Positionele Vertigo is de meest voorkomende oorzaak van duizeligheids- of evenwichtsklachten. Het gaat om een bewegingsillusie waarbij de patiënt een draaierig of tollend gevoel heeft die optreedt na bepaalde hoofdbewegingen. Na een uitgebreide anamnese en een doelgericht onderzoek, wordt het voor de kinesitherapeut duidelijk waar de klachten precies vandaan komen en volgt een gerichte behandeling. Slechts enkele kinebeurten volstaan om u van uw klachten af te helpen.

Bij baby’s wordt de techniek van geassisteerde autogene drainnage toegepast om overtollige slijmen zo goed mogelijk te evacueren uit de longen van kleine baby’s na een chronische of acute luchtweginfectie zoals RSV of bronchitis.

Bij volwassenen wordt er gefocust op ademhalings-problemen, zoals bijv. bij chronische longaandoeningen of acute luchtweginfecties. Hier is het ook een belangrijk doel om samen met de patiënt de cardiorespiratoire conditie zo goed mogelijk te verbeteren en behouden.

Tijdens de prenatale kine worden de zwangerschapskwalen zoals bekkeninstabiliteit en lage rugpijn zo goed mogelijk verholpen. Ook wordt er preventief gewerkt aan de versteviging van de bekkenbodemspieren om latere incontinentieklachten te vermijden.

Bij de postnatale kine wordt er vooral gefocust op het verbeteren van de lichaamshouding, oefeningen om de buik en bilspieren te versterken, bekkenbodemtraining en algemene conditietraining.

Bij personal training krijg je persoonlijke begeleiding van een coach tijdens het sporten. Dit kan op veel vlakken.
Een personal trainer kan je namelijk begeleiden bij het afvallen, het kweken van meer spiermassa en het opbouwen van conditie.